Kulturalne podróże przez kuchnie świata

Odkrywanie kultury kuchni w różnych regionach na świecie jest niewątpliwie wyjątkowo interesującym doświadczeniem. Smakowanie nieznanych potraw, charakterystycznej kultury, jak i lokalnych restauracji, w których je się potrawy, z pewnością wzbogaci światopogląd. Pozwoli także nauczyć się przyszykowania ciekawych posiłków w domu.

Nie jest znaczące, gdzie ktoś wyjeżdża, gdyż w każdym z państw na Ziemi można wyszukać coś, co ucieszy gusta smakowe. Warto zwyczajnie być przygotowanym na to, by poznać coś innego. Dla przykładu, kierując się na trekking w Kazbeku, a więc po jednym z wyższych wzniesień łańcucha kaukazkiego, z pewnością trzeba spróbować chinkali, chaczapuri, chleba gruzińskiego, czy pysznych past warzywnych. Podróże do Tajlandii również pozwalają wzbogacać doznania kulinarne, tym bardziej o dania, jakie dla nas prezentują się jako osobliwe. Na pewno posmakować należy przygotowywanej według tradycyjnych receptur propozycji Pad Thai. Polecana jest również Pad Ga Prao, usmażona (uprzednio w całości wygotowana na parze) ryba, zupa Tom Khaa Gai, lub pikantne pulpeciki wysmażane na głębokim oleju.

Kuchnie z całego świata oferują sporo znanych a także nietuzinkowych kompozycji. Każdy osobiście zadecyduje, co zjeść, zależnie od faktu, czy w danym miejscu uprzednio był i danej potrawy skosztował, czy to jego pierwsza eskapada. Wczasy na Kubie są fantastyczną motywacją do tego, by jeść steka wieprzowego z limonką, bułkę z rozdrobnionym mięsem z pieczonego udźca, czy langustę zrobioną na podstawie tradycyjnych przepisów. Wycieczki na Kubę ponownie zachęcają tymczasem do posmakowania tych dań, których nie jedliśmy za pierwszym razem. Nie wspominając już o lokalnym jedzeniu ulicznym.

Wyjazd na majówkę, czy też na długi wypad w wybrany rejon świata jest najlepszą okazją do zaznajomienia się z kulturą kulinarną odwiedzanego miejsca. Doświadczenia powiązane z poznawaniem nowych wariacji smakowych i równocześnie nowych osób i zwyczajów to coś, czego nic nie jest w stanie zastąpić.