Menu a dzień zaślubin – czyli które pozycje muszą się znaleźć się na stole weselnym

Nie da się ukryć, że organizowanie wesela wymaga olbrzymiego wysiłku oraz zaangażowania. Pomimo, iż bez wątpienia, jest to najpiękniejszy czas w życiu Pary Młodej, to podczas przygotowań niezwykle często objawia się setka zapytań i wątpliwości, rozpoczynając od decyzji, kogo zaprosić, przez usadzenie przy stołach, aż po wybór dań weselnych. Choć mogłoby się wydawać inaczej, wybór potraw do karty menu podawanej podczas przyjęcia weselnego nie należy do łatwych zadań. Decydując się na konkretne potrawy podawane na przyjęciu weselnym, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii.

Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na aspekt, iż gusta weselnych gości bez wątpienia będą się znacząco różnić. Warto przeprowadzić z gośćmi weselnymi wywiad na temat ich upodobań, oraz tego, czy są oni na diecie wegańskiej bądź wegetariańskiej, jak również tego, czy mają oni alergię na poszczególne składniki dań. Jeżeli wspomniana rozmowa z gośćmi weselnymi nie jest możliwa, świetnym wyborem może być wybór potraw znajdujących się w tzw. zestawie podstawowym. Jesteśmy pewni, że, dania kryjące się pod tą nazwą spełnią oczekiwania większości gości weselnych. Znajdują się w nim dania takie jak tradycyjny rosół z kury, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki zapiekane bądź gotowane na wodzie, jak również desery w postaci pucharku lodów lub tradycyjnej szarlotki.

Istotną sprawą jest ponadto ilość podawanych potraw – w przypadku wesela, menu składa się zazwyczaj z pięciu dań ciepłych a także dodatkowych przekąsek podawanych na zimnej płycie. Dokonując doboru konkretnych potraw, trzeba także zaplanować, o której godzinie będą one podawane naszym gościom. W zależności od tego, o której godzinie rozpocznie się Wasze wesele, musicie zatem ustalić odpowiednią ilość ciepłych posiłków. Potrawy weselne najlepiej jest serwować co około trzy godziny. Dzięki temu, Wasi goście zjedzą ciepłe posiłki zarówno podczas rozpoczęcia przyjęcia w postaci obiadu, a także po oczepinach oraz podczas całonocnej zabawy. Trzeba również pamiętać, że między podawanymi daniami ciepłymi, goście muszą mieć dostęp do wspomnianej wyżej zimnej płyty, a także, co najważniejsze – dokładnie o północy powinien zostać zaserwowany weselny tort.