Sztuka kulinarna Dolnego Śląska

W wielu miastach w Polsce istnieje mnóstwo restauracji, które serwują przysmaki z całego świata. Również na Dolnym Śląsku jest ich co niemiara. Włoska, gruzińska, chińska – każda z nich jest świetnie znana mieszkańcom i turystom. Ponadto często występują w domach lub na weselach. A co z rodzimymi smakami? Czy nie zasługują na uznanie?

Oczywiście, że tak. Kuchnia dolnośląska to wynik mieszania się wielu kultur, które przez wieki zamieszkiwały ten obszar. Obok Czechów czy Niemców swój wkład miały również mniejszości, które okresowo tu przebywały. W wyniku ich, może nie zamierzonej, współpracy powstały przysmaki, których warto spróbować. Tradycyjne zrazy czy kluski śląskie idealnie sprawdzą się jako niedzielny obiad czy ciepłe danie na weselu.

Zagraniczne kuchnie kuszą wiele osób nie tylko smakiem, ale także sposobem podania. Kombinacje jakie można zobaczyć na talerzu z sushi czy sharmą, nie bardzo kojarzą się z prostym gołąbkiem. Jednak Polska kuchnia rozwija się tak samo jak inne. Lokale serwujące przysmaki z Dolnego Śląska nadążają za oczekiwaniami klientów. Również estetycznymi. Tradycyjny smak potrafi być zaklęty w wielu ciekawych formach. Na tym polega jego uniwersalna siła.

Jakimi potrawami zachwyca Wrocław? Wiele z tradycyjnych dań bazuje na mięsie. Jest to wynik przenikania się kultury polskiej, niemieckiej i austriackiej. Sławne zrazy czy „śląskie niebo” to wieprzowina w różnych postaciach. Odpowiednio doprawiona zasmakuje osobom o delikatnym podniebieniu oraz tym, którzy lubią mocniejsze smaki. Obok mięsa bardzo chętnie wykorzystywane są warzywa, takie jak kapusta czy ryby. Daje to możliwość przyrządzenia niezwykłych wariacji również dla jaroszy. Tu należy podziękować kulturze żydowskiej. I oczywiście wyroby z mąki. Kto nie słyszał o kluskach śląskich czy żurku. A w tym wypadku to kuchnia polska i kresowa.

Kultura kraju to nie tylko literatura i sztuka, ale także tradycyjna kuchnia. Zastosowane w niej pierwotne składni mogą wiele powiedzieć o przeszłości narodu, którą warto przekazywać. Jednocześnie każdy kucharz może zastosować coś nowego, więc za każdym razem może to być ciekawe doznanie. Warto go spróbować.